Activiteiten

Terrasplanten + Bloementombola
DOOR WIE:  Stefaan Beernaert
WAAR: LDC Den Tap
WANNEER: Maandag  8 Mei
HOELAAT : 20:00 uur

HET WEL EN WEE VAN KUIP- EN TERRASPLANTEN

Net zoals er op planten met namen als lavendel, vlinderstruik, kattenkruid, rozemarijn, hyacinten, stokrozen altijd veel bijen, hommels en vlinders op af komen, zo kwamen er op maandag 8 mei veel geïnteresseerden af op de voordracht over kuip -en terrasplanten door Dhr Stefaan Beernaert. Al zal de traditionele jaarlijkse bloementombola van Tuinhier er ook wel voor wat tussen zitten want 51 gelukkigen gingen met een tasje gevuld met stevige kleurrijke perkplanten naar huis.

 

Bijna iedereen heeft wel ergens een pot in terracotta of in plastiek, kunststof, hout of metaal staan of hangen aan zijn voordeur, op zijn balkon of op zijn (dak)terras. Het maakt het binnenkomen of het zitten op je buitenplekje heel wat aantrekkelijker voor jezelf en voor bezoekers. De gevulde potten zijn het detail die het geheel afmaken, de spreekwoorde-lijke kers op de taart dus.

Maar er is werk aan de winkel als je de planten, bloemen of zelfs bomen die erin staan een gezond leven wil schenken. Iedere plant heeft zijn eigen behoefte aan water, licht, lucht, warmte, voeding en liefde van zijn verzorger. Het is een kwestie van aanvoelen maar ook van goed kijken naar je planten om hun noden te kunnen ‘lezen’. Het vraagt wat kennis en ervaring, maar het geeft veel voldoening als alles in fleur en geur mooi staat te wezen.

We kregen uitleg over de soorten materialen waaruit de potten en bakken gemaakt zijn, over de te gebruiken plantenvoeding, over zon- en schaduwminnende planten, over drainage, over de kwaliteit van potgrond en hoe deze te mengen met turf en grof zand, over de moordende oostenwind, over uitdroging en – de even nefaste tegenstelling - met te natte voeten staan. Hoe groter en zachter het blad van de plant, hoe meer verdamping er plaats heeft en hoe meer water je dus mag geven. Planten met dikke bladeren en ook de grijsbladigen zijn meer de droogte minnaars. De bodem afdekken met hakselhout, schors, cocosnootschilfers, keitjes of wat lage begroeiing is een doeltreffende

manier om verdamping tegen te gaan. Een niet te kleine pot waarin de plant haar tenen kan uitstrekken, is natuurlijk een must. Wij staan zelf ook niet graag in te nauwe schoenen, dus bespaar je planten liefst ook deze marteling.

Zelfs als tamelijk doorgewinterde én doorgezomerde (als dat woord al bestaat) liefhebster van de pottentuin, heb ik toch nog wat bijgeleerd. En dát is nu net de bedoeling van de voordrachten van Tuinhier.

Opdracht geslaagd dus !

 

Linda Herman

Terug naar overzicht


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede