Vandaag stond er wellicht één of ander aardappelgerecht op uw menu. Indien niet, was dat ongetwijfeld gisteren het geval. Ofwel morgen misschien. De aardappel behoort, sinds Columbus en de zijnen omstreeks 1500 America ontdekten, tot onze basisvoeding. Voorheen was alleen graan (brood) onze bron van zetmeel..
Wat aanvankelijk een zegen was voor de volksgezondheid werd enige tijd later een drama, dat halfweg de negentiende eeuw mee aan de basis lag van een hongersnood in onze streken. Een onverbiddelijke schimmel (Phytophthora infestans) vernietigde de aardappeloogsten (en ook de tomatenplanten).
Een afdoende bestrijding van de aardappelplaag, aanvankelijk met koperverbindingen later met organische fungiciden, liet niet lang op zich wachten. Daarmee was het probleem verholpen, maar niet opgelost.
Efficiënte plantenbescherming streeft naar meer: door veredeling (zelfs via genetische manipulatie) wordt gezocht naar resistente soorten. Inmiddels zijn er stappen gezet in de goede richting naar aardappelrassen die niet meer plaaggevoelig zijn. Welke zijn die rassen en wat is hun kwaliteit?
Gratis inkom voor leden, niet leden 5 €. Groene verrassing.