Activiteiten

Chocolade bereidingen
DOOR WIE:  Mario Vandeneede, Ruiselede
WAAR: LDC Den Tap
WANNEER: Maandag  6 Februari
HOELAAT : 20:00 uur

PASSIE VOOR CHOCOLADE

Op 6 februari 2023 liep zaal Den Tap vol voor een voordracht over het maken van chocolade door Mario Vandeneede, een Mechelaar die reeds enkele jaren in de Poekestraat woont en er ook deels werkt in zijn atelier CHOCOLATOA. We kregen beelden te zien over hoe alles in zijn werk gaat, maar het technische aspect van chocolade maken, te beginnen met de cacaoboon, het proces van fermenteren, roosteren, smelten, tempereren kon mijn aandacht minder vasthouden. Maar… eigenlijk is er één woord dat deze voordracht en deze man typeert en dat is : PASSIE.

PASSIE die hem over de hele wereld heeft geleid : Ecuador, Vietnam, Peru, Madagaskar, Dominicaanse Republiek, Mexico, Oeganda, Congo, Tanzania, Brazilië, de Filipijnen, Costa Rica, Shanghai (China), Koeweit (‘lieve mensen’), Singapore… Deze reizen brengen hem in contact met de lokale bevolking, waar hij zich volledig voor inzet om, de cacaoboeren in het bijzonder, te motiveren en de knepen van het oogsten en het fermenteren bij te brengen. Ook les geven aan de koksschool in Koksijde en Gent hoort bij zijn job. De contacten met chocolatiers over de hele wereld zijn zeer talrijk. Dit is de sociale kant van het verhaal, geïnspireerd door Mario’s sociale bewogenheid.

PASSIE die hem ondertussen, sedert zijn afstuderen in 2003 en de dag van vandaag al een 40-tal prijzen heeft opgeleverd. Een fantastische prestatie die je enkel kan bereiken met veel inzet, gedrevenheid, innerlijke drang, liefde voor het vak, volharding en natuurlijk met veel aangeboren talent. Een passie die is ontstaan in zijn jeugd en die zich ondertussen in iedere cel van zijn lichaam heeft genesteld.

Zijn vrouw heeft hij leren kennen in Ecuador, zij is afkomstig van Aalter en is biologe van opleiding. Soms moet je het ver gaan zoeken in het leven…... Maar ook zij gaat mee in de geslaagde chocoladedroom en is meewerkende partner.

Het startschot tot bekendheid is gegeven door Lieve Blancquaert in 2009 door haar reportage ‘Made in Belgium’ toen het koppel in Ecador woonde en met succes probeerde de cacaoboon te doorgronden. De bonen plukken en transporteren in manden over de hellingen onder een tropische zon was geen sinecure maar zware arbeid. En wees in deze streken vooral geen angsthaas, want een tarantula (giftige spin) in je keuken of een boa constrictor (wurgslang) op je pad, is daar niet ongewoon. Brrrr.

Het schijnt dat de duurste chocolade in Japan te vinden is aan een ‘schappelijke’ prijs van 350 €/kg. Niet voor ieders portemonnee dus. Bij Mario is het suikerhalte van de chocolade beperkt gehouden tot een 25 à 30 % terwijl de industriële soorten ergens tussen de 50 en 60 % hangen.

Chocolade is een feelgood product, het bevat - opgelet een hele mond vol – fenylethylamine en theobromine, stofjes die je gelukkig en wat euforisch laten voelen. We konden het uittesten: we kregen een 10-tal proevertjes en een overheerlijk dessertbordje voor onze neus gezet, vergezeld van een gouden Carolus tripel en inderdaad, bij mijn weten is niemand triestig naar huis gegaan nadat we met volle aandacht onze smaakpapillen aan het werk hadden gezet.

Het was een geslaagde avond met een spreker die het chocolade maken in zijn DNA heeft zitten, die altijd zoekt naar nieuwe ingrediënten als toegevoegde waarde, een topklasse Ruiseledenaar.

PASSIE is inderdaad de brandstof voor succes (citaat muursticker) .

Linda Herman

Terug naar overzicht


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede