
Hoe het allemaal begon
Wie van Ruiselede naar Poeke rijdt passeert de prachtige oprijlaan van Wim Demey Tuin- dier en hobbycenter. Het is onmiddellijk duidelijk dat hier iemand met liefde voor groen woont.
Wat ooit startte als een bedrijf van Wim groeide later uit tot zijn zaak en de winkel van Lieve.
Wim nam in 1993 het bedrijf van zijn oom in Kanegem over en begon met loonsproeien en sproeistoffen te leveren aan professionelen.
Geleidelijk aan werd er ook gedacht aan kleinere verpakkingen voor particulieren. Dit was de start van Lieve haar winkel zo’n 20 jaar terug. In een hoekje van 5 op 5 stockeerden ze hun producten en brachten ze hun kennis over van de landbouwwereld naar de kleine tuinier. Dat was en is nog steeds hun sterkte. Zo kunnen ze heel persoonlijk advies geven over sproei- en meststoffen voor de tuinen. Soms wordt een combinatie van producten geadviseerd omdat die een beter effect heeft. Maar evengoed kan het zijn dat klanten twee producten willen kopen omdat er op het ene doosje een haag staat afgebeeld en op het andere een sla maar vertrekken met 1 doosje omdat het om een identiek product gaat.

Ze is dus echt niet uit op zoveel mogelijk omzet op zich maar wel op een gedegen dienstverlening.Dat vindt Lieve – ze heeft haar naam niet gestolen – het mooiste van haar job. De klant helpen met haar kennis die toch wel heel uniek is. Want je hebt een fyto licentie nummer nodig om sproeistoffen te mogen verkopen. Een vergunning die elke 5 jaar moet worden vernieuwd. Hiervoor wordt telkens een opleiding gevolgd. In de winter wordt die aangevuld door opleidingen van leveranciers als Bayer, BASF etc. Zo’n 4 maal per jaar komt het FAVV de zaak controleren.
Uitbreiding, stap voor stap
Geleidelijk aan heeft ze haar assortiment uitgebreid en groeide haar winkel organisch. Er werd een muur uitgebroken of een stukje bijgenomen. Nu is de winkel, zo’n 1000 m2 groot, gebaseerd op 3 pijlers : sproei-en meststoffen, huisdieren en bakproducten.
Invloed van Corona
Wat een gamechanger was is de coronaperiode. Op slag waren er heel wat jongeren die het plezier van tuinieren hadden ontdekt. Daarvan zijn er zo’n 50% weer weggevallen maar de rest blijft er mee doorgaan. Die groep koopt veel meer plantjes die sneller resultaat geven en waagt zich minder tot het zaaien. Ook de variëteit aan planten en kruiden is erdoor gegroeid. Een plantje als citroenmelisse vb. zou men vroeger niet aan de straatstenen kwijt geraakt zijn maar is nu populair. Het aanbod van bakproducten is ook gestart in die periode. Maar ook bij het aanbod voor de huisdieren was er een verschuiving merkbaar. Wat gestart was met duivenvoeding werd toen aangevuld met een ruim assortiment voor poezen en honden. Niet alleen waren er meer mensen met een huisdier, het werd echt hun persoonlijke vriend. Ze werd de voeding aangevuld met speeltjes en zelfs kledij.

Baas in eigen zaak
Want het aanbod wordt hier bepaald door de vraag van de eindklant. Geen aandeelhouders, geen marketing groepen, geen ingewikkelde excel tabellen maar contact met de eindklant staat centraal. Daardoor heeft de introductie van een nieuw product een heel hoge kans op slagen. Er werd uitdrukkelijk gekozen om zich niet aan te sluiten bij een grote groep. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het verschil in kennis, de snelheid van beslissen en het eigenhandig kunnen bepalen hoe de winkel wordt gerund. Zelf de prijszetting kunnen bepalen, zelf het assortiment kunnen bepalen, …kortom zelf baas zijn. En dat heeft haar nog geen windeieren gelegd want nog altijd groeit haar zaak jaar na jaar.
De ligging in Ruiselede is hiervoor ideaal. Niet alleen is er een mooi achterland, er zijn ook verschillende concullega’s gestopt over de jaren.
Regelmatig komen hier Tuinhier Ruiselede klanten over de vloer en dat willen we graag zo houden!
We wensen Lieve en Wim veel succes met hun zaak en staan er op om hen nog eens uitdrukkelijk te danken voor hun sponsorship bij Tuinhier Ruiselede.
Meer info op onze Sponsorpagina
