De Krachtige Eenvoud van Kruiden

Heb je interesse in kruiden? In hun geneeskrachtige meerwaarde, in hun bloeiwijze en geur en kleur? Ben je creatief en hou je van koken, bakken en van hapjes maken? Dan was je op maandag 3 november 2025 aan het juiste adres als je naar de voordracht bent geweest van ‘Tuinhier’ met als thema ‘Gezond met kruiden’ door herborist Lieve Seyssens. Een kruidje-roer-me-wel-vrouw.

Smaakmakers en Geneeskrachtige Waarde  

Hapjes maken zoals Lieve deed, met kruiden, is een heerlijke manier om smaak en creativiteit toe te voegen aan je borrelplank.

Kruiden zijn smaakmakers, ze kunnen vlees, vis, gevogelte of groenten omtoveren tot iets bijzonders en brengen ook soms een gezondheidsvoordeel met zich mee. Het zijn natuurlijk geen wondermiddeltjes, ze zijn eerder een aanvulling en gelukkig zijn er ook nog dokters en ziekenhuizen. Maar te samen met een gezonde levensstijl, dragen ze bij tot een gezond lichaam en een gezonde geest. Denk aan : kurkuma (ontstekingsremmend), knoflook (goed voor hart en spijsvertering), gember (bevordert de spijsvertering), salie (voor de luchtwegen), kaneel (helpt de bloedsuikerspiegel regelen), rozemarijn (bloedcirculatie, tegen vermoeidheid), vlier (slijmoplossend en ontgiftend), kruidnagel en oregano (stevige antioxidanten), lavendel (rustgevend). Enzovoort… 

Voor Ieder 5 Proevertjes

We bleven niet op onze honger zitten qua hapjes – ze waren echt lekker – maar wel een beetje qua informatie, dit mocht gerust wat vlotter en uitgebreid worden met ‘tips and tricks’ (huismiddeltjes) die het kweken, bewaren en verwerken van kruiden meer in het licht stelden. Eén van haar beste aankopen, zo zei de spreekster, was een droogoventje : een tip voor onder de kerstboom?

Heb je geen Tuin?

Zet je kruiden in pot!  Zo krijg je de woekerende munt en citroenmelisse onder controle. Kruiden mogen eigenlijk in geen enkele tuin/ balkon /vensterbank ontbreken. Ze zien er goed uit, ruiken lekker, zijn smakelijk in al hun eenvoud. Begin gewoon met de traditionele soorten zoals peterselie, laurier, bieslook en tijm en bouw dan verder op met de ‘speciallekes’ en voor je het beseft, ben je er – gezond – verslaafd aan.   

Linda Herman    

De Krachtige Eenvoud van Kruiden

0
    0
    Winkelmandje
    Jouw winkelmandje is leeg