Activiteiten

Trappistenbieren voor gelovigen en ongelovigen
DOOR WIE:  Franky Malbrancke
WAAR: LDC Den Tap
WANNEER: Donderdag 10 November '22
HOELAAT : 20:00 uur

Gelovigen en ongelovigen.


“Trappistenbieren voor gelovigen en ongelovigen”. Zo werd de “tuinhier” voordracht met degustatie, in “Den Tap” op donderdag 10 november, aangekondigd. Een behoorlijk slordig gekozen titel. Beter en nauwkeuriger ware geweest “Trappistenbieren voor tuiniers en niet-tuiniers”. Met ruim 60 waren ze de tuinliefhebbers. Het aantal gelovigen onder hen viel moeilijk te schatten. Duidelijk was dat de devotie in de loop van de avond niet toenam.
Trappistenbier behoort tot het erfgoed van de lage landen. Recent profiteert het mee van de groeiende biercultuur bij ons. Tien jaar geleden waren er 1150 Belgische bieren, nu zijn het er 1600. Daartoe behoren de trappistenbieren.
Ze ontstonden in de Normandische abdij “Notre Dame de la Trappe”. Inmiddels zijn ze met elf, waarvan vijf in België en twee in Nederland. De overige zijn Amerikaans, Engels, Italiaans en Oostenrijks. Deze en navolgende wetenschap werd op een aangename manier aan de man gebracht door Franky Malbrancke, bier- en wijnkenner en ook leraar aan de kok- en hotelschool te Koksijde.
Trappistenbier zit een beetje gevangen tussen hype en traditie. Om het keurmerk te behouden moet het gebrouwen worden in een Cisterciënzerabdij onder het toezicht van een pater. Vrouwen mogen niet brouwen! Van zodra het bier gebrouwen wordt in een commerciële brouwerij verliest het zijn label. Op die manier is het bier van de Achelse abdij enige tijd geleden zijn “appellation protégée” kwijt gespeeld. Het bestaat nog onveranderd maar is (voorlopig) geschrapt uit de lijst van de trappistenbieren.
Trappist is, zoals elk bier, een vakkundig gebrouwde drank op basis van water, mout (gekiemde gerst), suiker, gist en hop. Elk van die ingrediënten draagt bij tot het schuim, de kleur, de smaak of het alcoholgehalte. Dat alcoholgehalte varieert tussen 4,8 % (Westmalle extra) en 11,3 % (Rochefort brun), het vlaggenschip van de donkere Waalse trappisten.
Het lijstje met de trappisten van bij ons bestaat uit: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval, Rochefort, La Trappe en Zundert. Elke abdij heeft zijn eigen gamma variërend in smaak, kleur, sterkte, … Ze worden best rechtstaand bewaard bij keldertemperatuur (10 tot 14 °C). Het bier wordt bij voorkeur op frigotemperatuur gedronken uit een kelkvormig glas.
Zes bieren werden genuttigd met bijhorende uitleg door de voordrachtgever. In toenemende sterkte: Westmalle extra, La Trappe wit, Orval blond, Chimay wit, La Trappe quadrupel en Rochefort brun.
Een derde van elke trappist was ieders deel. Dat wil zeggen dat elkeen met twee trappisten in zijn kraag naar huis toe trok. Voor onthouders was ook water en brood beschikbaar. Want: “Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand”.
Walter
Terug naar overzicht


Weersverwachting

Laatste nieuws

Contact details                         De Meulemeester Geert                Ommegangstraat 14                      8755, Ruiselede                              Email:         geert.de.meulemeester@belgacom.net                                                                Volg ons nu ook op FACEBOOK                     

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090362029014


© Copyright 2014 by Tuinhier Ruiselede